Yaz aylarında havuz enfeksiyonlarına dikkat!

Yaz Mevsiminde Havuz Kaynaklı Enfeksiyonlara Dikkat!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Ekici, yaz mevsiminde besin, su ve havuz kaynaklı salgın hastalıkların arttığını belirtti. Dr. Ekici, sıklıkla mide, bağırsak enfeksiyonları, göz, kulak ve cilt enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonlarının yaz aylarında artış gösterdiğini ifade etti. Kolera, tifo, basilli dizanteri, giardia, Hepatit A ve mantar enfeksiyonlarının sıklıkla karşılaşılan enfeksiyonlar arasında olduğunu belirtti.

Su Kaynaklı Salgınlar Artış Gösteriyor

Yazın sıcaklıkların artması ve tatil dönemlerinin başlamasıyla birlikte havuzlarda geçirilen sürenin uzadığını ancak havuz sularının yeterince temizlenmemesi durumunda ciddi enfeksiyonlara neden olabileceğine dikkat çekiliyor.

Sindirim Sistemi Enfeksiyonlarına Dikkat!

Uzmanlar, yaz aylarında en sık görülen enfeksiyon türlerinin sindirim sistemi enfeksiyonları olduğunu belirtiyor. Rota virüs, Hepatit A, Salmonella (tifo), E. coli, Shigella (dizanteri) gibi etkenlerin uygun dezenfeksiyon yapılmayan havuz sularında bulaşabileceğine değiniyor.

İdrar Yolu ve Deri Enfeksiyonlarına Dikkat!

Kadınlarda daha yaygın görülen idrar yolu ve genital enfeksiyonların havuz kaynaklı olabileceğine dikkat çekiliyor. Uzun süre ıslak mayo ile oturulmamalı, duş alınmalı ve antiseptik solüsyonlarla temizlik sağlanmalıdır.

Dış Kulak Enfeksiyonlarına Dikkat!

Kulak enfeksiyonlarının havuz kaynaklı yaygın bir sorun olduğunu belirtiliyor. Uzun süre suda kalmak ve kulağa su kaçması dış kulak yolu enfeksiyonlarının tetikleyicisi olabilir.

Göz Enfeksiyonlarına Karşı Önlem alın!

Havuz sularındaki klor veya bakterilerin gözde konjonktivite yol açabileceğine dikkat çekiliyor. Gözde kızarıklık, batma ve çapaklanma gibi belirtiler varsa enfeksiyon gelişmiş olabilir. Havuzda gözlük kullanmak ve yüzme sırasında gözleri kapatmak önemli bir korunma sağlayabilir.

Sağlıklı Kalma İçin Önlemler!

  • Havuzdan önce ve sonra duş alınmalı.

  • Islak mayo hemen değiştirilmeli.

  • Kulak tıkacı ve havuz gözlüğü kullanılmalı.

  • Ayaklar dezenfekte edilmeli, havuz bölgesine ayakkabıyla girilmemeli.

  • Enfeksiyon hastalığı olanlar havuza girmemeli.

  • Suya girerken bone takılması önerilir.

  • Havuz sonrası vücut kurulanmalı.

  • Şikayet halinde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı.

Şikayetlerde Doktora Başvurun

Ateş, kulak ağrısı, ciltte kızarıklık, kaşıntı ve gözlerde sulanma gibi belirtiler görülmesi durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği vurgulanıyor.

Related Posts

72 yaşında hâlâ ince ve enerjik! Brigitte Macron spor hocası da kullanmıyor: 1 alışkanlığı yetiyor!

72 yaşında ama hâlâ enerjik, zarif ve dikkat çekici… Fransa’nın First Lady’si Brigitte Macron, yaşına meydan okuyan görünümüyle hem ülkesinde hem de dünyada ilgi odağı olmaya devam ediyor. Peki sırrı ne?

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Plastik çağ: Suya geçiyor, toprakta birikiyor

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, plastiklerin çevreye verdiği zarara dikkat çekti. 

Gençleşme vaadiyle gelen büyük tehlike! Hormonları mahvediyor, sakın yüze sürmeyin

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Uzmanı uyardı: Gençlerde spor kaynaklı kalp ölümleri düzenli muayene ile önlenebilir

Uzmanı uyardı: Gençlerde spor kaynaklı kalp ölümleri düzenli muayene ile önlenebilir

Anne adaylarına kritik uyarı: 32’inci haftadan önceye plan yapın

Yaz mevsimini daha rahat ve konforlu geçirmek için anne adaylarına önerilerde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gönül Kazezoğlu, “Yaz tatili planlaması yapılırken, gebeliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusma şikayetleri yoğun yaşanıyorsa, tatili daha sonraki haftalara ve tercihen 32’nci haftadan önceye denk getirmek faydalı olacaktır” dedi.