Üreticiler Suriye kararına tepkili: Bizden alın

Dubai Çikolatasının Yıldızı Parlıyor: Antep Fıstığı İthalatıyla Fiyatlar Dengelenecek

Dubai’nin eşsiz lezzeti olan çikolatanın yoğun talebi, baklavacılık sektörünü harekete geçirdi. Sektör temsilcileri, fiyat artışını durdurmak amacıyla Suriye’den Antep fıstığı ithalatı talebinde bulundu.

Ticaret Bakanlığı, fiyatları kontrol altına almak için Suriye’den Antep fıstığı ithal etme kararı aldı. Bakanlık, bu adımı atarak sektördeki dengesizliği gidermeye çalışıyor.

Fakat, Ticaret Bakanlığı’nın bu kararı Antep’teki fıstık üreticileri arasında hoş karşılanmadı. Üreticiler, Suriye’den yapılan ithalatın yerli üreticiyi olumsuz etkileyeceğini belirterek karara itiraz etti: “Bu hata telafi edilmeli. Emeklerimizin karşılığı, ithalatla göz ardı edilmemeli.”

“Üreticiye İkinci Bir Darbe Vuruluyor”

Barak Ovası’nda fıstık üretimi yapan çiftçi Cuma Öztekin, yükselen maliyetler nedeniyle zor günler yaşadıklarını söyledi. Öztekin, ithalat kararının çiftçilere ek bir sorun yaratacağını belirterek, “Mazot ve işçilik gibi giderler sürekli artıyor. 250 ağacın yıllık masrafı 400 bin TL’yi buluyor ve fıstıktan yalnızca iki yılda bir ürün alıyoruz. Fiyatlar henüz dengelenmemişken, ithalat kararı üreticinin emeğine saygısızlık anlamına geliyor” dedi.

Öztekin, planlanan Suriye’den fıstık ithalatını eleştirerek, “Hasat zamanında çiftçi zor bir duruma düşürüldü, şimdi de ithalat kararı ek bir zorluğa neden olacak. Çiftçinin 240-250 TL’ye sattığı fıstık, şu anda 480-500 TL arasında alıcı buluyor. Fiyatlar henüz dengelenmemişken ithalat kararı, üreticinin emeğini görmezden gelmek anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

“Bakanlık, Çiftçiyi Mağdur Ediyor”

Karkamış Ziraat Odası Başkanı İdris Bozkurt, Ticaret Bakanlığı’nın Suriye’den fıstık ithalatı kararını eleştirerek, bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini belirtti. Bozkurt, “Bakanlık, üreticiyi desteklemek yerine dışardan ithalat yaparak kendi çiftçisini zora sokuyor. Çiftçi zaten zor durumda. Hasat döneminde fiyatlar düşerken maliyetler artıyor. Bakanlık, çiftçilere destek olmalı, ama maalesef tam tersi bir politika izliyor. Bu büyük bir hatadır ve bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir” dedi.

“Toprakları Değerlendirmek Yerine, Dışa Bağımlılığı Tercih Ediyorlar”

CHP Gaziantep milletvekilleri de Ticaret Bakanlığı’nın Suriye’den fıstık ithalatı kararına karşı çıktı.

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, fiyat artışının üreticiye yansımadığını belirterek, tüccarların ve komisyoncuların fiyatları artırdığını dile getirdi. Öztürkmen, “Tarımı bitirenler, fiyat artışını bahane ederek çiftçimizi daha kötü duruma sokan politikaları teşvik edemez. Akaryakıt, gübre ve ilaç maliyetleri iki katına çıkarken, fıstık fiyatları yüzde 50 düştü. Barak Ovası kuraklıkla boğuşuyor, Fırat Nehri israf ediliyor. Sulama kanalları kullanılmıyor. Suriye’den fıstık ithal etmek yerine, Barak Ovası’ndaki sorunları çözmeliyiz”

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç ise ithalat politikasını eleştirerek, “Çözüm üretmek yerine ithalatı meşrulaştırmak için bahaneler üretiyorsunuz. Şimdi de Suriye’den fıstık ithal ediyorsunuz. Verimli toprakları kullanmak yerine dışa bağımlı olmayı tercih ediyorsunuz. Çiftçiyi aç bırakıp başka ülkelerden yardım beklemek, çözüm değil, sorunun ta kendisidir. Tüm bu yanlış politikaları kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Related Posts

Avcılar’da AYT öncesi ‘Geç kalan var mı’ kontrolü

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) saat 10.15’te başladı. Avcılar’da okuldaki sınav görevlileri binanın önünde defalarca duyuru yaptı. Görevliler sınava yetişmeye çalışan aday olup olmadığını kontrol ettikten sonra okul kapısını kapattı.

Hasadı başladı, tarlalar dolup taştı: Çiftçi bu yılki rekolteden memnun

Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden Iğdır’da hasadına başlanan kayısı, Avrupa, Rusya, Gürcistan ile Azerbaycan’a ihraç ediliyor. Bu yıl artan rekolte çiftçinin yüzünü güldürdü.

Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye ‘Rusya’ çağrısı

Avrupa Birliği(AB), Rusya’ya yönelik yaptırımların uygulanması konusunda Türkiye ile iyi bir diyalog ve işbirliği bulunduğunu ancak bunun sınırlı olduğunu düşünüyor. Konuya yakın bir AB yetkilisi, “Türkiye’nin yaptırımlara yaklaşımı daha dar kapsamlı. Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından onaylanmamış, otonom yaptırımlara katılmayı doğru bulmuyor. Bu görüşü biliyoruz. Ancak biz bir NATO üyesinden ve AB aday ülkesinden daha fazla uyum beklerdik” değerlendirmesinde bulundu.

Normalleşme ziyareti: Erdoğan, Paşinyan’la görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ı kabul etti. Görüşmede, normalleşme için atılacak adımlar ve Güney Kafkasya’daki barış süreci ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paşinyan’la görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan görüştü.

Temizim derken fena yakalandı: Elon Musk’tan tarihi hata

Dünyanın en zengin ikinci insanı konumundaki teknoloji milyarderi Elon Musk, hakkında çıkan yasaklı madde kullanımı iddialarına karşı art arda test sonuçları paylaşarak yanıt verdi. Ancak ikinci paylaştığı test sonucu, büyük bir hata nedeniyle canını sıkabilir…