Türkiye’nin önceleri hakim olduğu pazar artık tehlikede: Üretim payı düşüyor!

Türkiye’nin Fındık İhracatındaki Değişimler

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payının azaldığı bildirildi. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği (KFMİB) Başkanı Hasan Osman Sabır, ihracatta miktar bazında artış olmasına rağmen, dünya tüketimindeki artıştan alınan payın düştüğüne dikkat çekti. 2024 yılında, 323 bin 244 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilirken, 2 milyar 640 milyon dolar döviz geliri elde edildi. Fındık ihracatı, 2023’e göre miktar bazında %14, değer bazında ise %41 arttı. Sabır, 2025’te ihracattaki artış trendini devam ettirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Pazar Payında Düşüş

90’lı yıllarda dünya fındık üretiminde Türkiye’nin payının %80-82 civarında olduğunu hatırlatan Sabır, bu oranın son yıllarda %60-65’e düştüğünü belirtti. Bu trendin devam etmesi durumunda pazar kayıplarının büyüyeceğine dikkat çeken Sabır, özellikle Şili ve ABD’nin üretimindeki agresif büyümeye dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan don olayına da değinen KFMİB Başkanı, rekolte tahmin çalışmaları yapan uzmanların halen bahçelerde incelemeler yaptığını ve kesin sonuçların 4 Mayıs’a kadar beklenmesi gerektiğini ifade etti.

Türk fındığının yeni pazarlar bulma çabalarına da değinen Sabır, Hindistan’da 2024 yılında başlatılan tanıtım projesinin devam ettiğini belirterek, bu pazarın fındık için önemli bir potansiyel taşıdığını ve yakın zamanda olumlu sonuçlar beklediklerini söyledi.

Related Posts

Piyasalarda neler yaşandı?

Bu hafta küresel piyasalarda uluslararası finans kuruluşlarının büyüme tahminleri yakından izlenirken yurt içinde TCMB verileri ve Bakan Şimşek’in ABD temasları dikkat çekti.

TOKKDER Başkanı Yaşa, araç kiralamalarında yaşanan mağduriyetler konusunda tüketicileri uyardı

TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yaşa, “Yurt çapında tanınan ve ana iş alanı araç kiralama olan kurumsal markaların tercih edilmesi tüketicilerin sorunsuz ve memnuniyet verici hizmet almasını sağlayacaktır.” dedi.

Küresel ticaret finansal istikrara yönelik risklerin başında geliyor

ABD Merkez Bankası (Fed), küresel ticaret, politika belirsizliği ve ABD’nin borcunun sürdürülebilirliğinin, finansal istikrara yönelik en önemli riskler olarak görüldüğünü bildirdi.

Bakan Şimşek’ten Kur Korumalı Mevduat açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek sosyal medya hesabında Kur Korumalı Mevduat ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Yumaklı, Mardin’de Tuz Çalısı Üretim Tesisi’nde incelemelerde bulundu

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Mardin’de, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Tuz Çalısı Üretim Tesisi’ni inceledi.

Riskli binaların yıkım ve yeniden yapımı: İşte adım adım süreç

Depreme karşı dayanıklılığı ve içinde yaşayanların can güvenliğinin olmadığı riskli yapıların tespitine yönelik işlemler 4 aşamada yapılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir