Türk-Yunan Nüfus Mübadelesinin 102. Yılı

Trakya Üniversitesi Müdürü: Türk-Yunan Mübadelesi 102. Yılında

Trakya Üniversitesi (TÜ) Göç ve Mübadele Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hacer Ateş, Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan mübadele sözleşmesiyle binlerce Türk ve Rum’un yaşadıkları topraklardan ayrıldığını belirtti.

Doç. Dr. Ateş, Türk-Yunan nüfus mübadelesinin 102’inci yıldönümü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 Ocak 1923’te imzalanan sözleşmeyle İstanbul’daki Rumlar ile Batı Trakya’daki Müslümanlar hariç Türkiye’deki Ortodokslar ile Yunanistan’daki Müslüman Türklerin karşılıklı yer değiştirdiğini söyledi.

Ateş, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı ve 1. Balkan Savaşı’nın ardından Rumeli’den Anadolu’ya yaşanan kitlesel göçlerin mübadelenin arka planını oluşturduğunu ifade etti.

Mübadelenin sadece göç olarak tanımlanamayacağına dikkati çeken Ateş, bu süreçte alınan göç kararın merkezi otoriteler tarafından verildiğini anımsattı.

Selanik, Serez, Kavala, Drama, Kalikratya başta olmak üzere Yunanistan’ın çeşitli yerleşim bölgeleri ile Girit, Midilli, Limni, Sakız gibi Ege adalarından çok sayıda Müslüman Türk’ün mübadele sözleşmesine göre Türkiye’ye geldiğini anlatan Ateş, şunları kaydetti:

“Daha ziyade deniz vasıtalarıyla gelen mübadiller önce liman kentlerinde oluşturulan karantina bölgelerindeki misafirhanelerde bekletildikten sonra Anadolu’nun önceden planlanmış şehirlerine sevk edilmiştir. Mübadele konusunu ele alan muhtelif çalışmalarda nüfus verileri farklı zikredilmekle birlikte genel itibarıyla Türkiye’den Yunanistan’a giden Rum nüfus 1 milyon 200 bin civarında iken Yunanistan’dan Türkiye’ye gelen mübadillerin sayısı 500 bin civarındadır.”

Ateş, mübadillerin uyum sorunu yaşamamaları için çeşitli önlemler alındığını dile getirdi. ???????

İskan edilecekleri bölgelerin coğrafi özelliklerinin ve üretim imkanlarının, geldikleri bölgelerle benzer özelliklere sahip olmasına dikkat edildiğini hatırlatan Ateş, “Böylece mübadillerin yeni yerlerine daha kolay uyum sağlayabilmesi ve bir an önce üretici duruma gelmeleri hedeflenmiştir. Mübadele sürecinin en yoğun olduğu dönem 1924 yılını kapsamaktadır. İlerleyen yıllarda göçlerin yoğunluğu giderek azalmış ve 1930 yılında iki ülke arasında Ankara’da yapılan bir anlaşma ile mübadele uygulamasına son verilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Madleen gemisindeki aktivistler havalimanına götürüldü: 2 Türk de aralarında

İsrail’in Madleen gemisinden alıkoyduğu 6 aktivist sınır dışı edilmek üzere havalimanına götürüldü. Türk vatandaşı Şuayb Ordu ve Türk asıllı Almanya vatandaşı Yasemin Acar da sınır dışı edilmek üzere havalimanına götürülen aktivistler arasında yer alıyor.

Deneyimli gezgin bir ülkeye gitmeden kendisine şu 8 soruyu soruyor!

Amerikalı gezgin Jamie Davis Smith, 90’dan fazla ülke deneyiminden süzerek hazırladığı Business Insider yazısında, seyahat öncesi vize gereksinimlerinden umumi tuvalet düzenine, musluk suyunun güvenliğinden priz adaptörlerine kadar her destinasyonda yanıtlanması gereken sekiz kritik soruyu paylaştı. B

Kırklareli’nde feci kaza: Genç İpek’in acı sonu

Kırklareli’de otomobilin ağaca çarptığı kazada, İpek Hançer hayatını kaybetti. Baran C. ise yaralandı.

Duş alırken ölümden döndü: Tüm camlar üzerime yağdı

Antalya’da yaşanan olay, adeta bir kâbusa dönüştü. Emekli akademisyen Doç. Dr. Kemal Koçak, evinin banyosunda duş aldığı sırada duşa kabinin camlarının bir anda patlaması sonucu vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandı. Talihsiz olay sonrası hastaneye kaldırılan Koçak’a, sağ eline tam 20 dikiş atıldı.

Kemal Kılıçdaroğlu, Silivri’de Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret edecek

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret edecek.

Yüzde 220 artırılması planlanan hız cezalarının düşürülmesi gündemde

Trafik cezalarını yeniden düzenleyen kanun teklifindeki hız cezalarının düşürülmesi planlanıyor