Trump’ın politikaları ABD’de daralmaya neden oldu

ABD Ekonomisi 2024 Yılının Başında Daraldı

ABD ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,3 daraldı. Bu durum, ABD ekonomisinin son yıllarda gösterdiği büyüme performansının ardından gerçekleşti. Geçen yıl genelinde yüzde 2,8 büyüme kaydeden ABD ekonomisi, 12 çeyrek sonra daralma yaşadı. Analistler, bu durumu ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarına bağlıyor ve resesyon endişelerini dile getiriyor.

Ayrıca, tüketici harcamalarındaki yavaşlama ve federal harcamalardaki keskin düşüş de ABD ekonomisinin küçülmesine neden oldu. Analistler, ABD’nin büyüme rakamlarının şaşırtıcı olmadığını ve şirketlerin gümrük vergilerinden kaçınmak için fazla mal ithal ettiğini belirtiyor. Bu durumun ticaret dengesini olumsuz etkilediği dile getiriliyor.

Trump’ın Başkanlığının Ekonomiye Etkisi

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen’e göre, Amerikan ekonomisinin daralması, Trump’ın başkanlığa gelmesiyle beklenen bir durumdu. Trump’ın ticaret savaşlarını başlatması ve tarifelerle ticarette yavaşlama yaratması doğal karşılanıyor. Ekonomik ve siyasi politikalarının küresel ticarette yavaşlamaya yol açmasıyla ABD ekonomisinin daralmasına neden olduğu ifade ediliyor.

Ergezen, tarifelerin artışıyla ABD’nin ithal ettiği ürünlere ilave vergiler getirilmesinin, maliyetleri artırarak talebi yavaşlattığını belirtiyor. Bu durumun talepten ziyade arzın azalmasına neden olduğu vurgulanıyor. Küresel ticarette yaşanan yavaşlamanın devam ettiği ve enflasyonun yüksek kalmasına neden olduğu ifade ediliyor.

Fed’in Faiz İndirimi Hareketleri

Avrupa ve Çin ekonomilerinde yaşanan yavaşlamaya karşın, faiz indirimlerinin ekonomik büyümeyi artırması beklenirken Trump’ın politikalarının bu durumu etkileyebileceği dile getiriliyor. Artan tarifelerin ekonomik toparlanmayı geciktirebileceği ve faizlerin yüksek kalmasına neden olabileceği belirtiliyor.

Ergezen, enflasyonun yüksek seyrinin faizlerin yüksek kalmasına yol açtığını ve Fed’in faiz indirimlerini düşünmesine neden olduğunu ifade ediyor. Küresel ekonomideki yavaşlamanın büyümeyi olumsuz etkilediği ve resesyon endişelerinin artabileceği belirtiliyor. Sonuç olarak, dünya ekonomisinin önümüzdeki dönemde nelerle karşılaşacağı büyük merak konusu olmaya devam ediyor.

Related Posts

Altında hafif yükseliş: Gram ne kadar oldu?

Altında hafif yükseliş: Gram ne kadar oldu?

Hazır beton firmalarına ilişkin rekabet soruşturmasında sözlü savunmalar alındı

Rekabet Kurulunca, Ankara’da hazır beton alanında faaliyet gösteren bazı teşebbüsler hakkında yürütülen soruşturmada sözlü savunma toplantısı gerçekleştirildi.

SGK 2 ayda çöktü! Açık yüzde 533 arttı

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) finansman açığında yılın ilk iki aylık döneminde geçen yıla göre devasa oranda artış yaşandı. CHP TBMM Grubu’nun haftalık ekonomi raporuna göre, SGK’nin finansman açığı bu yılın ilk iki aylık döneminde geçen yılın …

Yurt dışından gelen talep arttı, Türk şirketler harekete geçti

Türkiye’de hizmet veren gıda firmaları, son yıllarda ihracatta yaşanan talebin ardından lavaş (tortilla) ekmek üretimine ağırlık verdi. Geçtiğimiz yıl 107 milyon dolarlık lavaş ihracatı gerçekleştirilirken, Türkiye özellikle Orta Doğu, Avrupa ve ABD pazarına en fazla ürün gönderen ülkeler arasında yer alıyor. Sektördeki karlılık oranı, ünlü un firmalarının da lavaş üretimine yönelmesine neden oldu.

Papa Francis’in arabası artık Filistinli çocukların hizmetinde

Araç, insani bir felaketin ortasında çocuklara temel sağlık hizmeti sağlayacak bir tıbbi araca dönüştürülecek. Papa Francis’in, Katolik Kilisesi’nin başında bulunduğu 12 yıl boyunca, Ukrayna’dan Kafkasya’ya, Ortadoğu’dan Afrika’ya kadar dünyanın dört …

Borsa İstanbul duyurdu: Takas süresi değişecek mi?

Borsa İstanbul duyurdu: Takas süresi değişecek mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir