İsmail Saymaz: Depreme dayanıksız olduğu belgelenen devlet hastanesi siyasi baskılarla açılmış

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, depreme dayanıksız olduğu belgelenen Menteşe Devlet Hastanesi’nin, siyasi baskılarla tekrar hizmete sokulduğunu söyledi.

Saymaz, bugünkü köşesinde, Ege Bölgesi’nin son dönemde yoğun bir deprem kuşağında olduğunu ve Yunanistan’da deprem fırtınası ile yanardağ patlaması endişesi yaşandığını belirtti. AFAD’ın alarm seviyesinde olduğunu, Muğla’da 2 bine yakın sarsıntının kaydedildiğini Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar’ın sözlerine dayanarak aktardı. 5 büyüklüğünde gerçekleşen depremlerin ve 2020’de İzmir’de yaşanan depremde kaybedilen 117 yurttaşın hatırlanmasının, Türkiye için de ciddi bir uyarı niteliği taşıdığını vurguladı.

Saymaz, Muğla’nın birinci derece deprem bölgesi olmasına rağmen, Menteşe Devlet Hastanesi’nin depreme dayanıksız olduğu bilindiği halde siyasi baskı sonucu tekrar faaliyete geçirildiğini yazdı. Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun ön inceleme raporuna dayanarak, hastanenin üç binasından ikisinin acilen yıkılması, birinin ise güçlendirilmesi gerektiğini öne sürdü. Buna rağmen 2018’de kapatılan hastanenin, “seçim vaadi” olarak 2019’da yeniden açıldığını belirtti.

Bu sürecin ortaya çıkışında, Hatay’daki depremde eşini ve birçok hastayı kaybeden Hemşire Abdullah Gül’ün rolüne dikkat çeken Saymaz, Gül’ün Muğla’ya tayin olduktan sonra Menteşe Devlet Hastanesi’ndeki raporları araştırdığını ve yetkili mercilere şikâyette bulunduğunu aktardı. Yapılan suç duyurusu sonucunda dönemin İl Sağlık Müdürü İskender Gencer ve diğer bazı yöneticiler hakkında soruşturma izni verildiğini ifade etti.

Saymaz, soruşturma kapsamında alınan ifadelerde, söz konusu hastanenin siyasi ve sosyal baskılar nedeniyle açıldığı bilgisinin yer aldığını kaydetti. Sağlık Bakanlığı’nın hastanenin tekrar devreye alınmasına dair talimat verdiğinin, dönemin il sağlık müdürünün beyanlarıyla ortaya çıktığını vurguladı. Özellikle 2018 seçimleri öncesi Menteşe Devlet Hastanesi’nin faaliyete geçirilmesinin iktidar milletvekilleri tarafından bir seçim vaadi olarak kullanıldığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı raporlarında, Menteşe Devlet Hastanesi’nin mevcut haliyle hem çalışanlar hem de hastalar için deprem riski taşıdığının açıkça belirtildiğini yazan Saymaz, buna rağmen hastanenin hâlâ hizmet verdiğini eleştirdi. Öte yandan 2023 yılı yatırım planına hastanenin yeni binasının alındığını fakat eski binanın kapatılmadığını da hatırlattı.

Yazının tamamını okumak için .

 

Related Posts

CHP’li Çelik: CHP’ye 360 derece saldırıyorlar.

CHP İstanbul İl Başkanı Çelik, “Siyasallaştırdıkları yargıyla CHP’ye 360 derece saldırıyorlar.” dedi.

Belediye Başkanı isyan etti: ‘Şehir merkezine geliyor çaresiziz’

İzmir Ödemiş’te evleri ve hayvanları yanan vatandaşlar sinir krizi geçirdi. Ödemiş Belediye Başkanı Turan, ‘Ne yapacağımızı bilmiyoruz, Tüm yetkililere acil çağrıda bulunuyoruz’ ifadelerini kullandı.

MSB: Mutabakat Muhtıramızın ‘hukuksuz’ olarak nitelendirilmesi tarafımızca kabul edilmemekte

Milli Savunma Bakanlığı Kaynakları, AB Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi’nde hedef alınan Türkiye ve Libya arasındaki Deniz Yetki Alanları Muhtırası’na ilişkin, “Yunanistan ve GKRY’nin tek taraflı siyasi yönlendirmeleri sonucunda Mutabakat Muhtıramızın ‘hukuksuz’ olarak nitelendirilmesi tarafımızca kabul edilmemektedir” dedi.

Endonezya’da feribot battı: 30 kişi kayıp

Endonezya’da 65 kişiyi taşıyan feribotun batması sonucu 4 kişi öldü, 30 kişi kayboldu.

Hatay’daki yangın kontrol altına alındı

Hatay’ın merkez Antakya ilçesinde 30 Haziran’da çıkan orman yangını kontrol altına alındı.

AKP’den “Erdoğan cunta başkanı” diyen Özgür Özel’e tepki: Demokrasi ve siyaset karşıtı zihniyet dünyasına savruldu

AKP’den “Erdoğan cunta başkanı” diyen Özgür Özel’e tepki: Demokrasi ve siyaset karşıtı zihniyet dünyasına savruldu