Hollanda ticaret fazlasında düşüş

Hollanda Ticaret Fazlasında Düşüş Gözlendi

Hollanda’nın Mart ayında ticaret fazlası, geçen yılın aynı dönemine göre gerileyerek 13,33 milyar avrodan 12,45 milyar avroya indi. Hollanda Merkez İstatistik Kurumu (CBS) verilerine göre, ithalat yıllık bazda yüzde 3,7 artarak 59,15 milyar avroya ulaştı. Hem Avrupa Birliği ülkelerinden yapılan alımlardaki yüzde 3,3’lük yükseliş hem de AB dışı ülkelerden yapılan ithalattaki yüzde 4’lük artış, ithalatı olumlu etkiledi. İthalatta özellikle gıda ve canlı hayvanlar yüzde 18, hammadde yüzde 8,2 ve kimyasal ürünlerde yüzde 14,1 artış dikkat çekti.

Fransa’da İşsizlik Oranları Açıklandı

İhracatta Büyüme Ancak Ticaret Fazlası Daraldı

Mart ayında ihracat yüzde 1,7 büyüyerek 71,6 milyar avroya çıktı. İhracat artışı hem AB ülkelerine yüzde 0,9 hem de AB dışı ülkelere yüzde 3 olarak gerçekleşti. Gıda ve canlı hayvanlar ihracatında yüzde 11,4, hayvansal ve bitkisel yağlarda yüzde 12,8 ve kimyasal ürünlerde yüzde 10,4 oranında artış gözlemlendi. Ancak ihracattaki artış, ithalatın gerisinde kalarak ticaret fazlasının daralmasına neden oldu.

1 Milyon Liranın Faiz Getirisi Uçtu. Bir Banka Rakiplerini Geride Bıraktı

Yılın İlk Çeyreğinde Ticaret Fazlası Daraldı

2025 yılının ilk üç ayında Hollanda’nın ticaret fazlası 34,43 milyar avro olarak kaydedildi. Bu rakam, 2024’ün aynı dönemindeki 36,45 milyar avro seviyesinden geriledi. Ticaret açığına yönelik bu trend, ülkenin dış ticaretinde daha dengeli ancak daha sınırlı bir büyümeye işaret ediyor.

Hollanda, özellikle kimya, gıda ve hammadde sektörlerinde güçlü bir ticaret hacmine sahip. Ancak küresel piyasalardaki belirsizlikler, tedarik zincirindeki aksaklıklar ve artan enerji maliyetleri, ihracat artışını yavaşlatırken, ithalat talebini yükseltti. Uzmanlar, ekonomik dengelerin korunması için Hollanda’nın dış ticaret stratejilerinde çeşitlendirme ve yüksek katma değerli ürünlere odaklanmasının önemini vurguluyor.

Related Posts

Zam yağmuru İstanbul’u vurdu: Yaşam maliyeti 4 asgari ücreti aştı!

İstanbul’da yaşam maliyeti her geçen gün artarken, temel harcamalar aile bütçelerini zorluyor. Eğitim ve barınma kalemlerindeki yükseliş dikkat çekiyor.

Nakit para tarihe karışıyor: Tamamen kaldırılacağı tarih açıklandı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), nakit paraları tarihin kitaplarına kaldıracak çılgın bir proje için harekete geçti. ECB Yönetim Kurulu Üyesi Piero Cipollone, tüm siyasi kararların alınmasıyla beraber önümüzdeki yıl dijital euro için çalışmaların …

YouTube yeni bir reklam modelini devreye sokuyor

YouTube izlediğimiz videolardaki reklam işleyişinde yeni denemeler yapmaya devam ediyor. Firma şimdi de izleyicileri videolarda ‘en yoğun’ olarak izlediği anlardan sonra reklam göstermeye başlayacak.

Bir vatandaşın çaresiz maaş hesabı: Allah için biri bunun cevabını verebilir mi

Bir vatandaşın toplu taşımada yüksek sesle yaptığı maaş hesabı kısa sürede sosyal medyanın gündemine oturdu. Hızla yayılan olayda bir vatandaş, maaşından geriye kalanı hesaplayarak yaşadığı ekonomik zorlukları dile getirdi. Vatandaşın samimi ve içten …

‘Astoria Grande’ Rus yolcuları Amasra’ya taşıdı

Bartın’ın doğası ve deniziyle ünlü turizm merkezi Amasra ilçesine 992 yolcu ve 442 kişilik mürettebatıyla gelen 193 metre uzunluğundaki, 30 metre genişliğindeki 11 katlı Palau bandıralı gemi, 69’uncu seferini gerçekleştirdi. Geminin yolcularını …

Bir Erdoğan devrimi daha: PKK kendini feshetti

Bu yazıya neden bu başlıkla başladım? Çünkü ülkemizde büyük devrimler oluyor. Devlet, büyük bir devlet olarak yeniden kuruluyor. Ancak sanki bütün bu olup bitenler kendiliğinden oluyormuş gibi bir hava oluşuyor. Jeopolitik olarak bu kadar riskli, diplomasi, ekonomi ve enerji yollarının kavşağında bulunan bir ülkeyi kimse kendi haline bırakmaz; nitekim iki yüzyıl boyunca da bırakmadılar. Yirmi yıl önce Türkiye, altyapısını ve kalkınmasını tamamlamaya niyet ettiğinde, attığı her adım başka bir adımı