Hamas, Haniye’nin “önceden odasına yerleştirilen bombayla” öldürüldüğü iddiasını yalanladı

“`html

Hamas, Haniye’nin Suikastı ile İlgili İddiaları Reddetti

Hamas, İran’ın Tahran kentinde hayatını kaybeden hareketin eski Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin, “kaldığı odasına yerleştirilen bir bomba vasıtasıyla öldürüldüğü” yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanladı.

Haniye suikastı hakkında İsrail basınında yer alan spekülasyonların ardından Hamas, resmi bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Haniye’nin Tahran’daki konakladığı odaya yerleştirilen “gelişmiş bir bomba” ile öldürüldüğüne dair haberlerin “Siyonist işgal güçleri tarafından yayılmış asılsız iddialar” olduğu vurgulandı.

Hamas ve İran güvenlik güçlerinin ortak yürüttüğü soruşturmanın sonuçlarına göre, suikastin aslında Haniye’nin cep telefonu sinyalini hedef alan 7.5 kilogramlık güdümlü bir füze ile gerçekleştirildiği belirlendi.

Açıklamada ayrıca, “İşgalcilerin bugün ortaya attıkları iddialar, İran’ın resmi askeri tesislerinden birine yapılan füze saldırısının egemenlik ihlali gibi net bir suç olduğunu toplumdan gizlemek için yapılan çaresiz bir girişimdir.” ifadesi yer aldı.

İsrail’in Kanal 12 televizyonu, Mossad’ın Haniye’yi Tahran’daki konaklamasında önceden yerleştirilen “hassas bomba” ile hedef aldığı iddialarını gündeme getirmişti.

Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmak üzere bulunan Haniye, 31 Temmuz’da gerçekleştiren suikast sonucu hayatını kaybetmişti.

İsrail Savunma Bakanı Katz, 23 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Tahran’da Haniye’ye yönelik düzenlenen suikastın arkasında Tel Aviv’in olduğunu ilk kez kabul etti. (AA)

Orta Doğu’da Artan Gerilim ve Savaş Riski

Orta Doğu, bölgesel savaş endişelerini artıran çatışmalı bir dönemden geçiyor. İsrail’in Hizbullah’a yönelik gerçekleştirilen saldırılar, Lübnan’ın güneyinde yürütülen kara harekâtları ve İran’ın Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’a yönelik balistik füzelerle düzenlenen misillemeler, gerilimi daha da artırmış durumda. 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de sürdürdüğü askeri operasyonlarda İsrail, Lübnan’ın güneyindeki hedeflerini de genişletmeyi planlıyor.

ABD’nin, gerilim tırmandırıcı adımlardan kaçınılması yönündeki uyarıları ve Katar ile Mısır liderliğindeki ateşkes çabaları devam ederken, Lübnan’daki Hizbullah’a yönelik hedefli saldırılar gerçekleştirilmişti. İsrail, birkaç gün boyunca Hizbullah’a ait iletişim cihazlarını vurdu.

  • TIKLAYIN | Lübnan’da Hizbullah militanlarının iletişim cihazları eş zamanlı olarak patlatıldı; 8 kişi hayatını kaybetti, 2,800 kişi yaralandı.
  • TIKLAYIN | Telsizlerin patlatılması sonucu en az 20 ölü, 450 yaralı; İsrail Savunma Bakanı “Yeni savaş aşaması” açıklaması yaptı.

Hizbullah Liderinin Ölümü ve Sonrası

Gerilimi artıran bir diğer olay, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın, Dahiye bölgesine gerçekleştirilen hava saldırısında öldürülmesiydi. İsrail ordusu, 21 Eylül’de hedefli bir saldırı gerçekleştirerek Beyrut’un bu bölgesinde bir bina hedef aldı. Saldırıda, Hizbullah’ın önemli komutanlarının da yaşamını yitirdiği açıklandı.

TIKLAYIN | Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Beyrut’taki İsrail saldırısında öldü.

İran’dan Misilleme ve Gelişmeler

İran, İsrail’in Hizbullah’a karşı düzenlediği operasyonlara yanıt olarak, İsrail’e yaklaşık 200 balistik füze fırlattı. Saldırı, Haniye ve Nasrallah’ın öldürüldüğü saldırılara misilleme olarak gerçekleştirildi. İran Devrim Muhafızları, bu hamlenin meşru savunma çerçevesinde olduğunu belirtti.

TIKLAYIN | İran’dan İsrail’e yönelik misilleme saldırısında yaklaşık 200 füze kullanıldı; ABD’den destek geldi.

Gelişmelerin ardından, İsrail hükümeti de İran’ın bu hamlesine karşılık vermeye hazır olduklarını bildirdi.

“`

Related Posts

Avcılar’da AYT öncesi ‘Geç kalan var mı’ kontrolü

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) saat 10.15’te başladı. Avcılar’da okuldaki sınav görevlileri binanın önünde defalarca duyuru yaptı. Görevliler sınava yetişmeye çalışan aday olup olmadığını kontrol ettikten sonra okul kapısını kapattı.

Hasadı başladı, tarlalar dolup taştı: Çiftçi bu yılki rekolteden memnun

Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden Iğdır’da hasadına başlanan kayısı, Avrupa, Rusya, Gürcistan ile Azerbaycan’a ihraç ediliyor. Bu yıl artan rekolte çiftçinin yüzünü güldürdü.

Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye ‘Rusya’ çağrısı

Avrupa Birliği(AB), Rusya’ya yönelik yaptırımların uygulanması konusunda Türkiye ile iyi bir diyalog ve işbirliği bulunduğunu ancak bunun sınırlı olduğunu düşünüyor. Konuya yakın bir AB yetkilisi, “Türkiye’nin yaptırımlara yaklaşımı daha dar kapsamlı. Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından onaylanmamış, otonom yaptırımlara katılmayı doğru bulmuyor. Bu görüşü biliyoruz. Ancak biz bir NATO üyesinden ve AB aday ülkesinden daha fazla uyum beklerdik” değerlendirmesinde bulundu.

Normalleşme ziyareti: Erdoğan, Paşinyan’la görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ı kabul etti. Görüşmede, normalleşme için atılacak adımlar ve Güney Kafkasya’daki barış süreci ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paşinyan’la görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan görüştü.

Temizim derken fena yakalandı: Elon Musk’tan tarihi hata

Dünyanın en zengin ikinci insanı konumundaki teknoloji milyarderi Elon Musk, hakkında çıkan yasaklı madde kullanımı iddialarına karşı art arda test sonuçları paylaşarak yanıt verdi. Ancak ikinci paylaştığı test sonucu, büyük bir hata nedeniyle canını sıkabilir…