Günlük hayatta karşılaşılan ufak unutkanlıklar alzheimer habercisi olabilir

Alzheimer Hastalığı Belirtileri ve Tanı Süreci

Klinik Psikolog Gonca Malkoç Arı, alzheimer hastalığının belirtilerine ve tanı sürecine dikkat çekerek, erken teşhisin hastalığın ilerlemesini yavaşlatmada büyük rol oynadığını vurguladı.

UNUTKANLIKLA BAŞLIYOR, YAŞAMI ETKİLİYOR

Alzheimer hastalığının genellikle yaşla birlikte ortaya çıktığını belirten Arı, bu rahatsızlığın bireyin zihinsel işlevlerini kademeli olarak bozduğunu söyledi. En sık görülen belirtinin unutkanlık olduğunu ifade eden Arı, “Buna konuşma güçlükleri, aile bireylerini tanıyamama, huzursuzluk ve saldırganlık gibi davranışsal sorunlar da eşlik edebilir” dedi.

GÜNLÜK İŞLEVLERİ SEKTEYE UĞRATIYOR

Arı, hastalığın yavaş ilerlediğine dikkat çekerek, isim bulmada zorluk yaşanması, anahtar gibi eşyaların unutulması, aynı soruların sıkça tekrarlanması ve eşya kayıplarının hastalığın erken dönem belirtileri arasında yer aldığını belirtti. Bu belirtilerin zamanla kişinin günlük yaşamını ciddi şekilde etkilediğini söyledi.

TANIDA BASİT AMA ETKİLİ YÖNTEM

Hastalığın tanı sürecinde erken adım atmanın önemine dikkat çeken Arı, “Bilişsel bozuklukları tespit etmek için 11 sorudan oluşan, 30 puan üzerinden değerlendirilen kısa bir test uygulanır. Tamamlanması yaklaşık 10 dakika sürer ve öncesinde herhangi bir hazırlık gerekmez. Bu nedenle şüpheli durumlarda vakit kaybetmeden uzmana başvurmak önemlidir” diye konuştu.

ALZHEIMER NEDİR?

Alzheimer, beynin bazı bölgelerinde hücre ölümü ve sinir hücreleri arasındaki iletişimin bozulması sonucu gelişen nörodejeneratif bir hastalık olarak tanımlanıyor. En yaygın demans (bunama) türü olan bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık, ileri yaş, kafa travmaları ve bazı yaşam tarzı faktörlerinin etkili olduğu düşünülüyor. Yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte hastalığın görülme sıklığının da artacağı öngörülüyor.

Related Posts

İşte bazı insanların zehirlenip bazılarının zehirlenmemesinin nedeni…

Gıda zehirlenmeleri, her yıl binlerce kişiyi etkileyen yaygın bir sağlık sorunu. Ancak ilginç bir şekilde, aynı ortamda bulunan bazı insanlar bu durumu yaşarken, bazıları ise hiç etkilenmiyor. Peki, bu farkı yaratan faktörler neler?

Yeni zayıflatıcı ilaçlara dikkat! Bilinçsiz kullanımı tedaviye dirençli obeziteye yol açabiliyor!

Obezitenin günümüz ve geleceğin sağlık gündeminin ilk sıralarında yer alan bir durum olacağına dikkat çeken Diyabet Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİYAM) Koordinatörü Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, obezitenin önlenmesi kadar tedavisine de önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Karaman’da Bir Adam Evinde Ölü Bulundu

Karaman’da 39 yaşındaki adam evinde ölü bulundu KARAMAN – Karaman’da 39 yaşındaki adam, arkadaşı tarafından evinde ölmüş halde bulundu. Olay, akşam saat 22.40 sıralarında Gazi Dükkan Mahallesi 128. Sokak’ta bulunan 2 katlı müstakil evin ikinci …

Kırklareli’nde 2. Otizm Çalışmaları Konferansı Düzenlendi

Kırklareli’nde 2. Otizm Çalışmaları Konferansı yapıldı KIRKLARELİ – Kırklareli’nde düzenlenen 2. Otizm Çalışmaları Konferansı’nda otizm farkındalığına vurgu yapıldı. İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim …

Sivas’ta öğretmen ve sağlık çalışanlarını taşıyan minibüs kazası: 2 ölü, 16 yaralı

Sivas’ta öğretmen ve sağlık çalışanlarını taşıyan minibüsün karıştığı kazada 2 kişi öldü, 2’si ağır 16 kişi yaralandı. Kaza, Sivas’a bağlı Çeltek köyü yakınlarında gerçekleşti. Edinilen bilgiye göre, Yıldız beldesinden Sivas istikametine gitmekte …

Konyaspor Galatasaray maçı hakemi neden değişti, hakem hasta mı oldu, Abdullah Buğra Taşkınsoy sağlık durumu ne?

Konyaspor- Galatasaray maçının VAR hakemi Polonyalı Piotr Lasyk oldu. AVAR’da ise Deniz Caner Özaral yer alacak. Karşılaşmanın orta hakemi olarak Abdullah Buğra Taşkınsoy görev alacaktı.Ancak taşikardi rahatsızlığı nedeniyle maçı 4. hakem yönetecek …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir