Çin’den ithal edilen araçlara ek vergi

Çin’den İthal Edilen Araçlar İçin Gümrük Vergisi Artırıldı

Çin menşeli araçlara yönelik gümrük vergisi artışıyla ilgili son gelişmeler ekonomi gündemini meşgul ediyor. Çin menşeli benzinli ve hibrit otomobillere uygulanan ilave gümrük vergisi oranı %40’tan %50’ye çıkarıldı. Bu kararın ardından araç fiyatlarında %10’a varan bir maliyet artışı bekleniyor.

Yeni Düzenleme ve Etkileri

31 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle, Çin menşeli benzinli ve hibrit araçlara ilave %50 gümrük vergisi getirildi. Böylece içten yanmalı ve hibrit araçlar toplamda %60 vergiyle karşı karşıya kalacak. Elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçlardaki %40 ek vergi oranında ise değişiklik yapılmadı.

“Benzinli ve Hibrit Araçların Maliyetleri Artacak”

Otomotiv veri analiz şirketi Cardata’nın CEO’su Hüsamettin Yalçın, bu düzenlemenin özellikle Chery ve MG gibi Çinli otomobil markalarını Türkiye pazarında etkileyeceğini belirtti. Yalçın, iç pazardaki yerli üretimin teşvik edilmesi amacıyla alınan kararın, Çin’den ithal edilen benzinli ve hibrit araçların maliyetlerini artıracağını vurguladı.

“Vergi Oranı Yüzde 50 Seviyesine Çıkarıldı”

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, Çin menşeli araçlara yönelik vergi artışını değerlendirerek bu durumu yorumladı. Şahin’e göre, içten yanmalı ve hibrit otomobillere yönelik ilave gümrük vergisi oranı %10 artırılarak %50’ye yükseltildi. Bu düzenleme ile yerli otomobillerin satışına destek verilmesi amaçlanıyor.

Türkiye pazarındaki payını artırmaya çalışan Çinli otomobil markaları, Avrupa ülkelerine fabrika yatırımı yapma önceliği nedeniyle yüksek vergi oranlarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Çin menşeli elektrikli araçlara getirilen %40 ek gümrük vergisi ise 8 Temmuz 2024 tarihinden itibaren tüm yakıt tipleri için geçerli olmaya başladı. Bu uygulama sonucunda Çinli markaların pazar payının düşeceği öngörülüyor.

“Hem Ticari Araçları Hem de Motosikletleri…”

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemede, motosiklet markalarına da dokunan bir hususa değinen EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, artık Çin’den gelen elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçlarla ilgili TSE standartlarında 7 coğrafi bölgede 20 servis ve çağrı merkezi kurma zorunluluğunun hem ticari araçları hem de motosikletleri kapsayacağını belirtti.

Related Posts

ÖTV’de gizli zam gerçeği: Elektrikli otomobillerin fiyatları arttı

Çinli üretici BYD, Temmuz fiyat listesini güncelledi. Yılın otomobili seçilen elektrikli Seal U EV’ye 765 bin TL’lik dev zam geldi. Model, yüzde 10’luk ÖTV diliminden yüzde 40’a yükseldi; donanımda ise hiçbir değişiklik yapılmadı

Faiz indirimi kavgası körükleniyor! Trump, Powell’a “Ancak bir morona sahibiz” dedi

ABD Başkanı Donald Trump, Fed Başkanı Powell’a yönelik hakaretlerine bir yenisini daha ekledi. Faiz indirimine gitmediği için Powell’a sürekli istifa etmesi gerektiği çağrısında bulunan Trump, bu eleştirisinde ise “Ancak bir morona sahibiz” dedi.

Baykar, havacılık devi Piaggio’yu bünyesine kattı

İtalya’nın 140 yıllık havacılık devi Piaggio Aerospace’in Baykar tarafından satın alma süreci resmen tamamlandı.

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (30 Haziran 2025)

Serbest piyasada 39,8870 liradan alınan dolar, 39,8890 liradan satılıyor. 467700 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 467720 lira olarak belirlendi. Cuma günü doların satış fiyatı 39,8870, avronun satış fiyatı ise 46,8290 lira olmuştu.

Suudi Arabistan’da işsizlik düştü

Suudi Arabistan işsizlik oranı rekor düşük seviyeye geriledi.