CHP ve Eğitim-Sen’den YKS ücretlerine tepki

Eğitimde Sınav Ücretlerine Yapılan Zam Tartışma Yarattı

Son beş yılda sınav ücretlerinde yaşanan yüzde 542’lik artış, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek öğrenciler arasında eşitsizlik endişelerini beraberinde getirdi.

2020 yılında 70 TL olan sınav ücreti, 2025 yılında 450 TL’ye yükseldi. Bu artış, eğitimin ticarileştiği yönünde kamuoyunda ciddi endişelere yol açtı.

CHP Millî Eğitim Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, ÖSYM’nin asgari ücretin yüzde 4’ü kadar bir bedel talep etmesini eleştirerek, bu durumun asgari ücretle geçinen vatandaşlar için büyük bir yük olduğunu belirtti.

Özçağdaş, ÖSYM’nin yıllık 6 milyar lira bütçesine rağmen sınav ücretlerinin eğitim hakkını ihlal ettiğini vurgulayarak, bu durumun Anayasa’ya, Millî Eğitim Temel Kanunu’na ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu ifade etti.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak da benzer eleştirilerde bulunarak, YÖK’ün iki oturumluk sınav için topladığı paraların büyük bir kısmının eğitime harcanmadığını, yöneticilere ve sınav hazırlayan şirketlere aktarıldığını söyledi. Irmak, eğitimin ticarileştirilmesinin derin bir eşitsizliğe neden olduğunu ve AKP iktidarını eleştirdi.

Sosyal medyada da birçok vatandaş, sınav ücretlerine yapılan zamlara tepki göstererek, öğrenci ve ailelerin bu ekonomik baskı altında bırakılmaması gerektiğini dile getirdi. Bu konuda yapılan eleştiriler, eğitim sistemindeki yaşanan sorunlara dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Related Posts

Adli Tatil ne zaman başlıyor? 2025 Adli Tatil ne zaman bitecek? İşte merak edilen tarihler

Temmuz ayının gelişiyle birlikte birlikte özellik adli mercilerde işi olanlar merak içerisinde “Adli tatil ne zaman başlayacak ne zaman bitecek?” sorusunun cevabını araştırıyor. Bilindiği üzere Adli tatil süresince nöbetçi mahkemeler haricinde tüm yargılama faaliyetlerinin büyük kısmı duruyor. Bu nedenle dava tarihleri de Adli tatil sonrasına erteleniyor. Peki, 2024 Adli tatil ne zaman başlayacak? İşte merak edilen 2025 Adli tatil başlangıç ve bitiş tarihi…

2025 DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınava giriş belgesi nasıl alınır?

ÖSYM’nin geçtiğimiz ay duyurduğu sınav takvimine göre DGS 2025, 20 Temmuz Pazar günü, saat 10:15’te gerçekleştirilecek. Peki, 2025 DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınava giriş belgesi nasıl alınır?

Binlerce öğrenci Tevfik İleri AİHL’ye girebilmek için ter döktü

Sabahın erken saatlerinde Ankara’nın köklü eğitim kurumlarından Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi, binlerce öğrencinin katılımıyla önemli bir sınava ev sahipliği yaptı. Toplam 4 bin 450 aday, sadece 360 kişilik kontenjana yerleşebilmek için ter döktü. Sınava giren öğrencilerden 3 bin 980’i 5. sınıf için, kalanı ise 7. sınıfa geçiş amacıyla sınavda yer aldı. Ailelerin dualarıyla destek verdiği bu yoğun günde, okul adeta bir bayram havasına büründü. Katılımın yüksek olması, hem okulun başarısına olan güveni hem de değer temelli eğitime olan ihtiyacı bir kez daha gözler önüne serdi.

VİZE FİNAL HESAPLAMA ROBOTU (Ortalama hesabı): Yüzde 40-60 vize ve final puanı hesaplama ekranı

Vize ve final hesaplama robotu, dönem sonunun gelmesiyle birlikte öğrencilerin gündemini oluşturuyor. Üniversite öğrencilerinin akademik başarısını ölçmede en kritik unsurlardan biri, vize ve final sınav notlarının ortalamasıdır. Bu notların hesaplanması, öğrencilerin dersten geçip geçemeyeceklerini belirlemede önemli rol oynar. İşte bu noktada, vize final ortalama hesaplama araçları devreye giriyor ve öğrencilerin notlarını hızlı, doğru ve pratik bir şekilde hesaplamalarına olanak tanıyor. İşte, Yüzde 40-60 vize ve final puanı hesaplama ekranı

TYT ne zaman bitecek? 2025 TYT’de kaç soru var? TYT kaç dakika sürecek?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bu yıl 21-22 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Peki, TYT ne zaman bitecek? 2025 TYT’de kaç soru var? TYT kaç dakika sürecek?

KARNE TEBRİK MESAJLARI 2025 KISA, RESİMLİ, ANLAMLI, KOMİK ?|| Öğrenciye, çocuğa, toruna, ilkokul, ortaöğretim, lise karne mesajları güzel sözler

Karne mesajları 2025 karne günü ile binlerce kişi tarafından paylaşılıyor. Komik karne mesajı gönderen kişiler bu önemli günde sevdiklerinin yüzünü güldürmeyi hedefliyor. Bugün Türkiye genelinde karne alan milyonlarca öğrenci yaz tatiline başlıyor. Öğrencilere karne tebrik mesajları da büyükleri ve yakınları tarafından gönderiliyor. 20 Haziran Cuma günü verilen karnelerde bazı öğrenciler üstün başarı sağlayıp takdir-teşekkür belgesi alırken bazıları da normal bir karne alacak. Öğrencileri motive etmek ve başarılarının devamını dilemek amacıyla da temenni dolu karne tebrik mesajları motivasyon sözleri gönderiliyor. Sosyal medya platformlarından ya da mesaj yoluyla gönderilen öğrenci karne mesajları zaman zaman eğlenceli de olabiliyor. Komik karne mesajları ile bugünün tadını çıkartan binlerce kişi yaz tatiline de motive bir şekilde başlıyor. İşte Öğrenciye, çocuğa, toruna, ilkokul, ortaöğretim, lise karne mesajları güzel sözler