Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

BM: Gazze’nin yüzde 82’den fazlası yerinden edilme emirleri altında

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansından (UNRWA), Gazze’nin yüzde 82’den fazlasının Filistinliler için göçe zorlama anlamına gelen tahliye uyarıları altında olduğunu duyurdu.

Koca dünyada bir tek o ülkede sivrisinek yok

Sıcak yaz günlerinde herkesin kabusu haline gelen sivrisinekler, milyonlarca insanın hayatını zorlaştırıyor. Ancak dünyada bir ülke var ki, kanımızı emen uçan haşerelerden tamamen arınmış durumda. Üstelik bu durum tesadüf değil…

Rossiya Segodnya Medya Grubu’ndan Azerbaycan makamlarına çalışanlarını serbest bırakma çağrısı

Rossiya Segodnya Medya Grubu, Azerbaycan makamlarına çalışanlarını serbest bırakma çağrısında bulundu

Mansur Yavaş: Kurultay davası reddedilmeliydi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Kurultay davası reddedilmeliydi. Tüm muhalefetin bir olmaktan başka çaresi yok” dedi.

İsviçreli yamaç paraşütçüsü Fethiye’de hayatını kaybetti

Muğla’nın Fethiye ilçesinde yamaç paraşütü yapan İsviçre uyruklu Jaabiri Ezzeddine, kalkış sonrası yaşanan kazada hayatını kaybetti.

Milli Eğitim ‘tahsis yok’ demişti… TÜGVA’ya 187 devlet okulu tahsis edilmiş!

CHP’li Uğur Kalkan, AKP’ye yakınlığıyla bilinen Türkiye Gençlik Vakfı(TÜGVA)’nın Gaziantep’te devlet ve belediye imkânlarını kullanarak büyüdüğünü, devletin okullarında yaz okulları açmaya devam ettiğini ifade etmişti. Kalkan, yaz okulu projesi kapsamında TÜGVA’nın Gaziantep genelinde 187 devlet okulunun tahsis edildiğini söyledi.