Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki yüzde 600’ü buldu

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’dan Haziran Ayı Fiyat Değişimleri Açıklaması

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziran ayı üretici ve market fiyatları ile girdi maliyetlerindeki değişimlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bayraktar, haziran ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla karpuzda olduğunu belirterek, karpuzu kuru soğan, kabak, nohut ve kuru fasulye takip ettiğini açıkladı.

Ayrıca Bayraktar, markette fiyatı en fazla artan ürünün limon, üreticide ise kırmızı mercimek olduğunu vurgulayarak, fiyatı en fazla düşen ürünün ise karpuz olduğunu belirtti.

Market fiyatlarına da değinen Bayraktar, haziran ayında markette en fazla fiyat artışının limon, en fazla fiyat düşüşünün ise karpuzda olduğunu paylaştı. Ayrıca kırmızı mercimekte üreticide en çok fiyat artışı yaşandığını da bildirdi.

Üreticide Fiyat Değişimlerinin Nedenleri

Bayraktar, kırmızı mercimek fiyatındaki artışın yeni sezon ürünü olmasına bağlı olduğunu, maydanozda ise ürün arzının azalması nedeniyle fiyatların yükseldiğini belirtti.

Ayrıca limonda zirai don etkisinin fiyatları artırdığını, salatalık, patlıcan, domates ve kabakta ise arzın artmasıyla fiyatların düştüğünü kaydetti. Öte yandan, Orta Doğu’daki gerilimin Türkiye’deki gübre fiyatlarını artırdığını ve mazot fiyatlarındaki artışa da dikkat çekti.

Related Posts

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (30 Haziran 2025)

Serbest piyasada 39,8870 liradan alınan dolar, 39,8890 liradan satılıyor. 467700 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 467720 lira olarak belirlendi. Cuma günü doların satış fiyatı 39,8870, avronun satış fiyatı ise 46,8290 lira olmuştu.

Suudi Arabistan’da işsizlik düştü

Suudi Arabistan işsizlik oranı rekor düşük seviyeye geriledi.

ABD ve Çin anlaştı

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret anlaşması imzaladıklarını ve Hindistan’la da büyük bir anlaşma yapabileceklerini belirtti.

Türkiye’de geçen yıl üretimden yapılan sanayi ürünleri satışı 18,8 trilyon lira oldu

Türkiye’de geçen yıl üretimden yapılan sanayi ürünleri satışı 18,8 trilyon lira oldu

Otomotiv pazarı hareketlendi: Tayland’da 21 ay sonra ilk artış

Güneydoğu Asya’nın en büyük otomotiv üretim üslerinden biri olan Tayland’da araç satışları, mayıs 2025’te yıllık bazda yüzde 4,73 artarak 52.229 adede ulaştı. Tayland Endüstri Federasyonu FTI tarafından açıklanan verilere göre, bu büyüme, bir önceki …

AYM’den ÖTV muafiyetli araç kararı: Düzenleme iptal edildi

Anayasa Mahkemesi, engelli araçlarında ÖTV muafiyeti konusunda kritik bir karara imza attı. Yüzde 90’ın altındaki engellilik oranına sahip kişilerin araçları yalnızca kendilerinin kullanabileceğine dair düzenleme iptal edildi. Karar 9 ay sonra yürürlüğe girecek ve kapsam genişleyecek.