“Önceliğim emekliler ve işçiler” diyerek NATO teklifine karşı çıktı

Hollanda’daki NATO Zirvesinde Harcama Tartışmaları

NATO zirvesi, Hollanda’nın Lahey kentinde yapıldı ve ana gündem maddesi ABD Başkanı Donald Trump’ın üye ülkelerin savunma harcamalarını GSYİH’nin yüzde 5’ine çıkarma talebiydi.

Türkiye dahil üye ülkeler, teklifi kabul etti ancak İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, “Önceliğimiz emekliler ve işçiler” diyerek teklife karşı çıktı.

Sánchez, yüzde 5’lik hedefi çekinceli buldu ve bu artışın sosyal güvenlik ve eğitim bütçesini riske atabileceğini savundu. Yüksek harcamaların emekli maaşları, sağlık ve eğitim gibi alanlarda kısıntılara yol açabileceği uyarısında bulundu.

İspanya, NATO’ya bağlı olduklarını ancak yüzde 5 hedefine ulaşmanın refah devleti ve dünya vizyonuna uygun olmadığını belirtti. Sánchez, bu durumun kamu hizmetlerinde kesintilere ve yeşil ekonomiye geçiş harcamalarının azaltılmasına neden olacağını dile getirdi.

Trump’ın Tarife Tehdidi

ABD Başkanı Donald Trump, İspanya’nın tutumuna sert tepki gösterdi. Ülkeye uygulanacak gümrük vergilerini iki katına çıkaracağını açıklayan Trump, “Bu sayede daha fazla ödeme yapacaklar. Ödeme yapmayan tek ülke sizsiniz. Sorunun ne olduğunu anlamıyorum” dedi.

Sánchez ise bu tehditlere karşı, İspanya’nın yüzde 5’i kabul etmesi durumunda savunma için 2035’e kadar 300 milyar Euro daha ayırması gerekeceğini belirtti. Bu paranın nereden geleceğini sorgulayan Sánchez, sağlık ve eğitim alanında kesintiler olabileceğini vurguladı.

Türkiye Harcamalarını Arttırıyor

Türkiye, AKP iktidarı tarafından yüzde 5’lik öneriyi kabul etti. Bu sayede asgari ücretliler ve emeklilerin yaşam mücadelesi verdiği ülkede, savaş sanayisine yönelik harcamaları yüzde 150 artırma taahhüdünde bulundu.

Geçen yıl 26.4 milyar dolar harcama yapan Türkiye, yeni NATO hedefiyle bu rakamın kademeli olarak artarak 66 milyar doları aşmasını bekliyor.

Related Posts

İstanbul’da Uyuşturucu Operasyonu: 90 Kilogram Ele Geçirildi

Avcılar’da gerçekleştirilen operasyonda 90 kg uyuşturucu ele geçirildi, 1 kişi gözaltına alındı.

Özge Özpirinçci’nin bazı reklam tekliflerini reddetme nedeni ortaya çıktı

Ünlü oyuncu Özge Özpirinçci, reklam projelerine bakış açısını anlatarak anne olduktan sonra marka seçiminde daha da hassas davrandığını vurguladı. Güvenilir bulmadığı hiçbir markayla çalışmadığını belirten Özpirinçci, çocuk ürünü reklamlarında yer almayan nadir oyunculardan biri olduğunu söyledi.

Kapıkule’de Esrar Operasyonu: 245 Kilo Ele Geçirildi

Edirne Kapıkule’de düzenlenen iki operasyonda toplam 245 kilo esrar ele geçirildi, 2 gözaltı.

Kilolarca altın takılmıştı! Burak Bulut’un eşi Eda Sakız tek tek saydığı anları yayınladı

Ünlü şarkıcı Burak Bulut ile sosyal medya fenomeni Eda Sakız’ın Boğaz’daki görkemli düğününde takılan altınlar, törenden kısa süre sonra yeniden gündeme geldi. Sakız’ın altınları tek tek sayarak paylaştığı görüntüler, kimi takipçiler tarafından “görgüsüzlük” olarak eleştirilirken, kimileri ise “Heyecanını sevenleriyle paylaşmak istemiş” diyerek savundu.

Netanyahu’dan Gazze’de Savaş Mesajları

Netanyahu, Gazze’deki savaşta geri adım atmadığını ve mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Bursa’da geri dönüşüm tesisinde çıkan yangın kısa sürede söndürüldü

Bursa’da geri dönüşüm tesisinde çıkan yangın kısa sürede söndürüldü.