%90: Çin’de dizel talebi düşüyor

Çin’in Dizel Talebi Düşerken Elektrikli Araç Pazarı Yükselişte!

ABD Enerji Bilgi İdaresi raporuna göre, Çin, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı konumunda bulunmaktadır. Son on yılda, petrol tüketimi istikrarlı bir şekilde artış göstermiştir ve günlük yaklaşık 11,3 milyon varil ham petrol ithal etmektedir. Bu petrolün büyük bir kısmı dizel yakıt üretimi için kullanılmaktadır, ancak devletin teşvikleriyle temiz enerjiye doğru bir dönüşüm yaşanmaktadır.

Çin’in önde gelen pil üreticisi CATL, içten yanmalı motorlu ağır hizmet tipi kamyonlara olan talebin, elektrikli araçlara doğru bir kayış içinde olduğunu belirtmektedir. Bu durum, daha fazla endüstriyel pil değiştirme istasyonunun inşasını da beraberinde getirmektedir. Büyük kamyonlar, devasa 729 kilovatsaatlik pillere sahip olmalarıyla dikkat çekmektedir.

Dizelden vazgeçme eğilimi, Çin’de hızla yaygınlaşmaktadır. Yıllık bazda, dizel talebi Nisan ayına kadar %8,4 oranında düşüş göstermiştir. BloombergNEF’e göre, bu trend devam ederse, tüketim bu on yılın sonuna kadar %26 daha da azalabilir.

Elektrikli kamyonlar, Nisan ayında hafif ticari araç satışlarının %22’sini oluşturarak geçen yıla kıyasla önemli bir artış göstermiştir. Dizel talebi, sıvılaştırılmış doğal gaz gibi alternatif yakıtların da yükselişi ile iki katlı bir tehdit altındadır.

Çin’in ulaştırma sektöründeki bu büyük değişimler, küresel enerji piyasalarında dalgalar yaratmaktadır. GL Consulting analisti Amy Sun, Çin’deki yakıt tüketiminin büyük çoğunluğunun karayolu taşımacılığında ve madenlerde kullanıldığını belirtmektedir.

Çin hükümeti, şirketlerin ve tüketicilerin temiz enerjiye geçişini teşvik etmektedir. Vergi indirimleri, takas programları ve sübvansiyonlar ile, insanlar elektrikli araçlara yönlendirilmektedir. Bu stratejik yaklaşım, yabancı petrol bağımlılığını azaltmayı ve yerli elektrikli araç sektörünü büyütmeyi amaçlamaktadır.

Çin’in jeopolitik gücünü artırırken aynı zamanda çevreye duyarlı bir enerji politikası izlemesi, küresel pazarlarda da dikkat çekmektedir.

Related Posts

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (30 Haziran 2025)

Serbest piyasada 39,8870 liradan alınan dolar, 39,8890 liradan satılıyor. 467700 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 467720 lira olarak belirlendi. Cuma günü doların satış fiyatı 39,8870, avronun satış fiyatı ise 46,8290 lira olmuştu.

Suudi Arabistan’da işsizlik düştü

Suudi Arabistan işsizlik oranı rekor düşük seviyeye geriledi.

ABD ve Çin anlaştı

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret anlaşması imzaladıklarını ve Hindistan’la da büyük bir anlaşma yapabileceklerini belirtti.

Türkiye’de geçen yıl üretimden yapılan sanayi ürünleri satışı 18,8 trilyon lira oldu

Türkiye’de geçen yıl üretimden yapılan sanayi ürünleri satışı 18,8 trilyon lira oldu

Otomotiv pazarı hareketlendi: Tayland’da 21 ay sonra ilk artış

Güneydoğu Asya’nın en büyük otomotiv üretim üslerinden biri olan Tayland’da araç satışları, mayıs 2025’te yıllık bazda yüzde 4,73 artarak 52.229 adede ulaştı. Tayland Endüstri Federasyonu FTI tarafından açıklanan verilere göre, bu büyüme, bir önceki …