Anne kız ipek böceği yetiştiricisi oldu: 45 günde hasat! Kilosu 3 bin lira…

Muğla’da Anne ve Kızı İpek Böceği Yetiştiriciliği Yapıyor

Muğla’nın Seydikemer ilçesinde yaşayan anne ile kızı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hibe desteğiyle 4 yıldır ipek böceği yetiştiriciliği işine devam ediyor.

Girmeler Mahallesi’nde yaşayan 3 çocuk annesi 26 yaşındaki Filiz Hanife Keleş ve annesi 56 yaşındaki Gülizar Gürhan, internetten gördükleri ipek böcekçiliği işine girmeye karar verdiler.

Ev hanımı olan anne kız, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklediği “Arıcılık, İpek Böcekçiliği, Kaz ve Hindi Yetiştiriciliği Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi”ne başvurarak yüzde 100 hibe desteği almaya hak kazandılar. Keleş asil listede yer alırken, annesi Gürhan da yedekler arasında bulunmasına rağmen daha sonra hibe desteği almaya hak kazandı. Anne kıza 120’şer metrekarelik “ipek böceği besleme evi” yapıldı ve birer dönüme 300 dut fidanı dikildi.

Yılda yaklaşık 100 kilo koza üreten anne kız, ipek böceği yetiştiriciliği işine devam ediyor ve dördüncü hasadı da bu yıl gerçekleştirdi.

Kilo Başı 2-3 Bin Lira

Filiz Hanife Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem çocuklarıyla ilgilendiğini hem de ipek böcekçiliği işini sürdürebildiğini belirtti.

İpek böceği yetiştiriciliğine yüzde 100 hibe desteğiyle başladığını söyleyen Keleş, “Böcekler ilk geldiklerinde gözle bile görülemeyecek kadar küçük oluyorlar, biz onları besleyerek yaklaşık parmak boyutuna getiriyoruz. Başta korkuyorduk ama şimdi alıştık ve onları sevebiliyoruz. Zararsız hayvanlar” dedi.

İlk başlarda hayvanların fazla dut yaprağı tüketmediğini belirten Keleş, 15 gün sonra bir römork dut yaprağının neredeyse iki öğün yettiğini söyledi.

Bahçedeki dut yapraklarının yetmediğini belirten Keleş, “Muğla Büyükşehir Belediyesi, Çobanlar Mahallesi’ne büyük bir dut bahçesi kurdu. Biz de mahallemize bir dut bahçesi kurulmasını istiyoruz. Eğer yeterli dut yaprağımız olsa, belki 300 kilo kozayı alabilecek bir alanımız var. Geçen yıl kilosu 1000 liraydı, ancak bu yıl 2-3 bin lira olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

45 Günde Hasat Ediliyor

Devletin verdiği yüzde 100 hibe desteğiyle 4 yıl önce kızıyla üretime başladıklarını belirten Gülizar Gürhan, Koza Birlik’ten gelen böceklerin yaklaşık 45 gün sonra kozaya dönüşerek hasat edildiğini aktardı.

Related Posts

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (30 Haziran 2025)

Serbest piyasada 39,8870 liradan alınan dolar, 39,8890 liradan satılıyor. 467700 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 467720 lira olarak belirlendi. Cuma günü doların satış fiyatı 39,8870, avronun satış fiyatı ise 46,8290 lira olmuştu.

Suudi Arabistan’da işsizlik düştü

Suudi Arabistan işsizlik oranı rekor düşük seviyeye geriledi.

ABD ve Çin anlaştı

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret anlaşması imzaladıklarını ve Hindistan’la da büyük bir anlaşma yapabileceklerini belirtti.

Türkiye’de geçen yıl üretimden yapılan sanayi ürünleri satışı 18,8 trilyon lira oldu

Türkiye’de geçen yıl üretimden yapılan sanayi ürünleri satışı 18,8 trilyon lira oldu

Otomotiv pazarı hareketlendi: Tayland’da 21 ay sonra ilk artış

Güneydoğu Asya’nın en büyük otomotiv üretim üslerinden biri olan Tayland’da araç satışları, mayıs 2025’te yıllık bazda yüzde 4,73 artarak 52.229 adede ulaştı. Tayland Endüstri Federasyonu FTI tarafından açıklanan verilere göre, bu büyüme, bir önceki …