Türkiye’de Elektrikli Otomobillerin Evde Şarj Edilmesi Zorlaşıyor
Elektrikli otomobiller, hem Türkiye’de hem de dünya genelinde giderek daha popüler hale geliyor. Türkiye’de elektrikli araç sahipleri, evlerinde araçlarını şarj etmek için gerekli aparatları ediniyor. Ancak, 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle evde yüksek miktarda elektrik tüketimine getirilen sınırlama ile evde otomobil şarj etmek zorlaşıyor.
Yeni Düzenleme ile Evde Elektrikli Otomobil Şarj Maliyetleri Artacak
Elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasıyla beraber şarj istasyonu bulma konusunda yaşanan zorluklar, araç sahiplerini evde şarj etmeye yönlendiriyor. Fakat, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun aldığı kararla bu durum değişiyor.
Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, 1 Ocak 2025’ten itibaren yıllık elektrik tüketim sınırı 1 milyon kWh’den 5 bin kWh’ye düşürüldü. Bu da aylık 417 kWh elektrik tüketen hanelerin daha yüksek faturalarla karşılaşacağı anlamına geliyor. Genellikle, elektrikli otomobiller 100 km yol için yaklaşık 18 kWh elektrik harcıyor. Ortalama bir elektrikli otomobilin 500 km menzile sahip olması durumunda ise ortalama 80 kWh batarya kapasitesine sahip olduğu düşünülüyor.
Bir evde elektrikli otomobili üç ya da dört kez şarj ettiğinizde yaklaşık 250-300 kWh elektrik tüketmeniz gerekiyor. Enerji uzmanları, aylık buzdolabı, TV, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi temel elektrikli cihazların 200-230 kWh arasında tüketebileceğini belirtiyor. Bu durum, evde şarj etmenin yıllık 5000 kWh sınırını aşmanıza neden olabilir.
New EPDK regulation with limit of 5 thousand kWh per year for electricity consumption from 1 million kWh breakout limit. We are waiting for your comments on this change. Do you think this situation will also affect the sales of electric cars? We look forward to your comments.