Bilim insanları şoke oldu! Tam 43 bin yıllık: Üzerinde parmak izi bulundu…

Neandertallerin Sürpriz Sanat Yeteneği: Kırmızı Noktalı Taşın Sırrı Ortaya Çıktı!

İspanya’nın Segovia kentinin yakınlarındaki San Lazaro kaya sığınağında bulunan antik kırmızı noktalı bir çakıl taşının deşifre edilmesi için adli tıp uzmanlarının yardımı gerekiyor.

CNN International’da yer alan habere göre kırmızı nokta, Neandertallerin sembolik sanat yapma yeteneğini simgelediğinden, hikayesi herkesin hayal edebileceğinden çok daha beklenmedikti.

Arkeolojik ve Antropolojik Bilimler dergisinde yayınlanan yeni araştırmaya göre bu keşif, yaklaşık 40 bin yıl önce ortadan kaybolan tarih öncesi insanların, modern insanlarla daha önce düşünülenden daha fazla benzerlik taşıdığı hipotezini destekleyen (mağara yüzeylerindeki çizimler de dahil olmak üzere) giderek artan kanıtlara katkıda bulunuyor.

Madrid Compultense Üniversitesi’nde prehistorya profesörü Maria de Andres Herrero, “Çakıl taşını ilk gördüğümüzde, tüm ekip ve öğrenciler ona baktık ve bir yüze benzediğini düşündük” diyor. Herrero, Neandertal bağlamında bu tür bir bulgunun beklenmedik olduğunu da sözlerine ekledi.

NEHİR YATAĞINDAN KAYAYA TAŞINMIŞ

Herrero ve ekibi ayak izinin yaşını radyokarbon tarihleme yöntemiyle belirledi ve yaklaşık 43 bin yaşında olduğundan emin olduklarını ifade etti. Araştırmacılar, taşın bir nehir yatağının yakınında bulunduğunu ve kasıtlı olarak kaya sığınağına taşındığını tahmin ediyor.

Sığınakta bulunan diğer eserlerin aksine, bu çakıl taşı benzersizdi: İşlevsel bir kullanımı yokmuş gibi görünüyordu ve araştırmacıları bilimsel olarak zorlayan tuhaf bir kırmızı noktaya sahipti.

Madrid Adli Tıp Laboratuarı’ndan uzmanların da yardımıyla müfettişler, noktanın içinde bir parmak izi olduğunu teyit edebildi.
Adli tıp teknikleri ve multispektral analiz (birden fazla dalga boyunda görüntü yakalayan gelişmiş bir yöntem) kullanan araştırma uzmanları ve çalışma ekibi, kırmızı nokta içindeki parmak izini ayırt edebildi.

YETİŞKİN BİR NEANDARTEL ERKEĞE AİT

Adli tıp ekibinin görüntüleme teknolojisi departmanı daha sonra tarih öncesi izi analiz ederek bir insan parmak iziyle tutarlı olduğunu teyit etti ve araştırmacılardan herhangi birine ait olmadığından emin oldu. Polis birimi, parmak izinin büyük olasılıkla yetişkin bir Neandertal erkeğine ait olduğunu doğrulamayı başardı.

İngiltere’deki Durham Üniversitesi’nde paleolitik arkeoloji profesörü olan Paul Petit, “Parmak izinin adli tıp uzmanları tarafından doğrulanması, bunun bir insan parmağıyla doğrudan temastan kaynaklandığını şüpheye yer bırakmayacak şekilde gösteriyor” diye konuştu.

EN ESKİ PARMAK İZİ OLABİLİR

Herrero’ya göre bu buluntu şimdiye kadar bulunan en eski insan parmak izi olabilir. Muhtemelen daha eski olan bir başkası 1963 yılında Almanya’nın Kenigsawe kentinde keşfedilmişti, ancak bu kısmi bir ayak iziydi. Araştırmaya göre, San Lázaro parmak izi aynı zamanda pigmentle ilişkili en eski parmak izi olabilir.

Related Posts

Pendik’te motosikletli sürücülerin karıştığı zincirleme kaza iş yeri kamerasında

Pendik’te, kamyonetin sağından geçmeye çalışan motosikletli sürücünün park halindeki otomobile çarpması sonucu meydana gelen zincirleme kaza, iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. İki motosiklet sürücüsü hafif yaralandı.

Trafik kazasında ölen belediye başkanı son yolculuğuna uğurlandı

Trafik kazasında ölen Yenifakılı Belediye Başkanı Sarıaslan’ın cenazesi defnedildi.

Trump, Elon’a destek verdiğini söyledi: Musk ise Trump’a yalancı dedi

Trump, eski müttefiki Elon Musk’la arasındaki gerilim büyürken teknoloji devinin şirketlerini hedef almayacağını açıkladı. Musk ise hükümet desteği aldığı iddialarını yalanladı. İkiliyi karşı karşıya getiren süreç, Musk’ın Trump’ın vergi yasasını eleştirip yeni parti kurmasıyla başlamıştı. Taraflar şimdi milyarlarca dolarlık sözleşmeler üzerinden siyasi bir hesaplaşmaya giriyor.

Şişli’de nem oranı yüzde 99’a yükseldi

Dün gün boyu nefes aldırmayan sıcaklıklara nem eşlik etti. İstanbul’da akşam saatlerinde bazı ilçelerde nem oranı yüzde 95’i aştı.

Dünyanın en kalabalık iki ülkesi arasındaki vize dondurması sonlanıyor

Dünyanın en kalabalık iki ülkesi olan Hindistan ve Çin arasındaki diplomatik ilişkilerde yeni bir döneme girildi. Hindistan, beş yıl aradan sonra Çin vatandaşlarına yeniden turistik vize vermeye başlayacağını açıkladı. Bu karar, iki komşu ülke arasında uzun süredir dondurulmuş durumda olan ilişkilerde önemli bir yumuşama sinyali.

Türkiye-İngiltere Savunma İş Birliği Gelişiyor

Bakan Güler, IDEF 2025’te iki ülke arasındaki savunma ilişkilerini güçlendirecek adımları açıkladı.